Categories
Sin categorizar

Consells sobre com bregar amb gent tòxica

En la nostra vida diària i moltes vegades sense adonar-nos, estem envoltats de persones que ens contaminen i pot ser en tots els àmbits (familiar, social i laboral), on ens podem trobar a gent tòxica.

Què caracteritza a la gent tòxica?

En primer lloc, identifiquem les característiques que solen tenir les persones tòxiques:

  • Es queixen de manera contínua.
  • Criden i perden els nervis amb facilitat.
  • Realitzen crítiques constants que mai són constructives.
  • Malhumorados, amb llenguatge verbal i corporal negatiu.
  • Necessitat d’explicar-te tots els seus problemes, però no escolten i manquen d’empatia.
  • Per tant, egocèntrics.
  • Gelosos, per descomptat en parella, però també pot donar-se amb amistats i pertinences a grups.
  • Tendeixen a alimentar rumors i parlar malament d’uns altres.
  • Tens la sensació d’estar sent utilitzat per elles.

Com a resum podem dir que són persones amb les quals, en interactuar, sempre ens sentim malament.

La intensitat en la qual ens afecten, vindrà dau per cuan tòxica sigui aquesta persona i, sobretot, per la seva proximitat i grau d’influència sobre nosaltres. És a dir, com sembla lògic, més influència tindrà si és la nostra parella, que si és un nebot; i si és el nostre cap directe pitjor que un company d’un altre departament.

Una vegada que ens ha intoxicat pot ocórrer que no ens podem llevar a aquesta persona del cap i repassem una vegada i una altra la nostra relació amb ella. Així mateix, podem anticipar amb ansietat la nostra propera trobada.

 

Els símptomes físics de les relacions tòxiques

Aquestes són algunes de les conseqüències que pot comportar el tractar amb persones tòxiques:

  • Danyen la nostra autoestima, ens fan més vulnerables.
  • Descendeix la nostra sociabilitat. En fer-nos sentir tan incòmodes, ens fan evitar trobades grupales en els quals pogués estar la persona tòxica; i igualment si acumulem males experiències, podem caure en la generalització i ser menys socials.
  • Augmenta el nostre estrès.
  • Ens ocupa temps. Tant el que malgastem directament amb les persones tòxiques, com el molt que podem passar pensant en elles.
  • Fins i tot pot arribar a influir en el nostre sistema immunològic.

Gestiona la presència de les persones tòxiques en la teva vida

Consells sobre com bregar amb gent tòxica:

En primer lloc, hem de detectar si tenim alguna relació d’aquest tipus i intentar avaluar quant ens afecta.
Aquest pas ens portarà al següent, en el qual intentarem construir una barrera emocional quan ens hàgim d’enfrontar a aquest tipus de persones. És a dir, en les nostres properes trobades ja anirem amb una altra actitud i no estarem tan a la mercè de la persona tòxica. El ser conscients ens va a facilitar la resta d’estratègies a desenvolupar.

Evitació: Si les circumstàncies ens ho permeten, evitarem a aquestes persones o intentarem almenys reduir la freqüència i intensitat de les nostres trobades.

Assertivitat: Hem de desenvolupar la nostra assertivitat, per no sentir-nos envaïts per aquestes persones i saber posar-los límits.
Quins serien aquests límits? Senzill, quan percebem que ens fan sentir realment incòmodes. “Cal aprendre a dir no!”.

Les persones tòxiques van a intentar aprofitar-se de la nostra por al rebuig, a no caure malament, a no dir alguna cosa que pugui disgustar a l’altre, o fins i tot a ser agredits.
Sense deixar-nos portar per les nostres emocions, o esperar a “explotar”, arribat el moment haurem d’afrontar de manera serena però ferma nostra situació amb aquestes persones.

Mindfullness: Exercitar-nos en aquesta tècnica del centrar-nos en l’aquí i ara (que mereix un article aparti), ens va a ajudar a donar una millor resposta als diferents estímuls i no reaccionar a trompades.

Tècnica mirall: En situacions que siguem passius i estiguem davant una persona agressiva, que avasalla, que crida, podem puntualment dir alguna cosa en el seu mateix to, parafrasejar els seus comentaris més feridors i intentar-li fer veure com es comporta amb nosaltres. Això pot donar motiu a una conversa constructiva, o com a mínim li haurem transmès quant ens incomoda les seves formes.

En tots els contextos, però de manera més específica en l’ambient laboral, cal intentar no entrar en l’afectiu i centrar-se en tasques i dades objectives i quantificables.

A manera de conclusió, recomanem un exercici d’introspecció per detectar que no estiguem sent nosaltres tòxics per a altres persones i, sobretot, en cas de sentir-nos envoltats en diferents contextos de múltiples persones tòxiques, els motius pels quals això ocorre.

També podem ser proactius, buscant altres ambients, contextos, altres formes de relacionar-nos. Hem de reforçar i buscar trobades amb aquelles persones que et transmeten l’oposat a la gent tòxica. No es tracta que “ens facin la gara-gara”, o que ens donin sempre la raó, tan sol persones que d’alguna forma t’enriqueixin, t’escoltin, t’aportin i que en veure-les allunyar-se o en recordar-les, et brolli un somriure de satisfacció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *