Psicòlegs especialistes en el tractament de la inhibició

Com tractem la inhibició?

La inhibició es pot definir com un fre del comportament que impedeix a la persona respondre reflexiva i adequadament davant un estímul.

Si sofrim un problema d’inhibició social o emocional, és important acudir a un psicòleg especialista, que realitzi un diagnòstic que permeti avaluar si la inhibició patida és un tret de la nostra personalitat o un símptoma associat a alguna patologia especifica.

Mitjançant aquesta avaluació, en el nostre Centre de psicòlegs i psiquiatres a Barcelona planifiquem el tractament més adequat per superar la inhibició.

La teràpia cognitiva ha demostrat la seva eficàcia en el tractament de les conductes inhibides.

SOL·LICITA UNA PRIMERA CONSULTA

▷Demana informació i concerta una cita. Podem ajudar-te

CONTACTA’NS!

Què és la inhibició?

Segons el diccionari, la significació principal de “inhibició” és:

“Vergonya, por o fre que impedeix a una persona actuar d’acord amb els seus sentiments, desitjos o capacitats”.

La inhibició emocional o social es produeix com a resposta a l’afrontamiento disfuncional a estímuls que poden ser molt intensos, nous o aversivos. En afrontar algun d’aquests estímuls es pot produir la suspensió o el bloqueig d’una conducta habitual o una emoció. La persona fa això, de vegades de forma inconscient, amb l’objectiu d’evitar l’angoixa o el temor que alguna cosa o algú li desperta.

La inhibició pot ser una resposta normal davant una situació, i no és necessàriament alguna cosa patològic, però quan la restricció emocional o conductual és gran i influeix en el nostre rendiment o resposta davant aquest estímul, poden ser símptoma d’una psicopatología.

En ocasions poden aparèixer reaccions neuróticas produïdes per un procés d’inhibició.

Parlem d’una conducta inhibida, quan tenim automatitzada una seqüència de conductes o respostes per resoldre tasques o realitzar alguna acció i, per alguna raó psicològica, es produeix una interrupció de les mateixes.

  • La inhibició proactiva es produeix quan alguns dels aprenentatges que ja estan emmagatzemats en el nostre cervell exerceixen algun tipus d’interferència en l’aprenentatge nou, impedint que aquestes dades noves siguin arxivats i recordats.
  • La inhibició retroactiva sorgeix quan aprenentatges nous interfereixen sobre algun aprenentatge ja emmagatzemat en la memòria fent que aquests últims s’oblidin i no siguin recordats.

Quan es manifesta la inhibició?

La inhibició es manifesta en funcions o conductes com la sexual, la locomoció, la nutrició i el treball professional que es detenen o bloquegen com a conseqüència de l’afrontamiento disfuncional d’uns estímuls determinats.

Un dels punts en els quals es produeix més freqüentment una resposta d’inhibició és en la conducta sexual, doncs moltes persones afronten la sexualitat i les relacions sexuals d’una forma inadequada.

Altres conductes en les quals se sol manifestar una resposta d’inhibició són en les relacions socials. En les relacions socials no cal confondre la inhibició social amb timidesa o amb la fòbia social.

L’inhibit sap el que ha de fer en situacions socials, però es bloqueja i no s’atreveix o no pot fer-ho, en diferència del tímid que no sap què fer en les situacions socials i a més no s’atreveix a fer gens.

En el nostre centre de Psicologia i Psiquiatria a Barcelona rebràs atenció personalitzada i tractaments a la teva mesura per superar els problemes d’inhibició i desenvolupar l’autoestima.

Consultes i tractaments presencials en El Centre Psicòlegs Barcelona a Barcelona (Argüelles) i Online.

Contacta’ns per demanar una primera consulta: 

Contacta’ns!