Psicòlegs especialistes en el tractament de la timidesa

Timidesa: Quan és necessari plantejar-se l’ajuda d’un psicòleg?

  • És important comptar amb l’ajuda d’un psicòleg en aquells casos en què la timidesa s’hagi convertit en una interferència en algun àmbit important de la seva vida: personal, social o laboral.
  • Si la timidesa s’experimenta de forma freqüent i promou una alteració de la normalitat del funcionament.
  • Si la timidesa impedeix mantenir relacions socials obertament, mostrar tot el teu potencial, prendre decisions, dir el que penses o t’impedeix fer accions en un entorn on estiguin involucrades altres persones.

En aquests casos també es recomana que es realitzi una teràpia psicològica per tractar la timidesa.

Com tractar la Timidesa?

 

En iniciar una teràpia és de gran importància tenir un diagnòstic diferencial, que ens evitarà confondre la timidesa amb la fòbia social, el trastorn per evitació o amb la inhibició.

L’especialista de salut mental desenvolupés un pla de tractament personalitzat, per tractar el problema de forma eficaç, sabent que la manifestació de la timidesa pot ser molt diferent en funció de la personalitat i circumstàncies de cada pacient.

El tractament psicològic més freqüent per tractar la timidesa és la teràpia cognitiu-conductual. Té com a objectiu transformar el comportament erràtic de la persona tímida i tractar d’eliminar els pensaments automàtics negatius que generen la timidesa i l’autoavaluació contínua que es produeix amb els bloquejos de la persona tímida. La teràpia ens proporciona els recursos psicològics per fer front a la timidesa.

Un entrenament en habilitats socials i en tècniques assertives ajuda a la persona a augmentar la seva competència davant les situacions socials, i aconsegueix aquells objectius que, a causa de la timidesa, li pot resultar difícil d’aconseguir. Com a conseqüència d’això s’eliminen els errors de pensament i s’incrementa la seguretat en un mateix i l’autoestima.

Cal tenir sempre en compte que, les habilitats socials, com qualsevol altra habilitat humana, es poden aprendre i millorar.

SOL·LICITA UNA PRIMERA CONSULTA

▷Demana informació i concerta una cita. Podem ajudar-te

CONTACTA’NS!

Què és la timidesa?

La timidesa és un tret de personalitat que influeix en el comportament i condiciona les relacions interpersonals. És una por crònica que procedeix d’una absoluta desconfiança en un mateix, impedeix que la persona es relacioni amb normalitat i posa un límit al desenvolupament social, obstaculitzant les converses i els acostaments a altres persones.

Es considera incorrecte tipificar com a malaltia a la timidesa confonent-la amb la fòbia social. La timidesa s’associa a algú que sol donar la imatge d’una persona antisocial i poc demostrativa emocionalment. Se sol catalogar també com a tímida a aquella persona que és emocionalment rígida i a la qual li costa molt relacionar-se.

Diferents tipus de timidesa

És necessari aclarir que existeixen dos tipus de timidesa:

  • l’esperable a certes edats i situacions, que no arriben a bloquejar a l’individu; i després
  • la crònica, que impedeix que la persona es relacioni amb normalitat.

En haver de realitzar una determinada acció davant d’una altra persona, una persona tímida s’enfronta a sentiments d’impotència, sentint una por que pot tornar-se crònic, i es manifesta com una impressió d’inseguretat i vergonya.

Quan la timidesa es converteix en un problema?

Hi ha algunes situacions en les quals quan ens trobem amb persones noves o comencem una nova relació, ens sentim insegurs i apareix una sensació de timidesa. Segons passa el temps i anem coneixent millor a aquestes persones la sensació de timidesa va desapareixent, i va donant pas a un altre tipus de sentiments que poden variar segons cada cas. Es tracta d’un sentiment que la majoria de les persones podem sentir en algun moment, i no per això ha de representar un problema significatiu.
No obstant això, hi ha altres casos en els quals la timidesa no forma part d’una sensació passatgera, sinó que es tracta d’una característica molt més arrelada de la persona. En funció de quin sigui el seu grau, i, sobretot, el grau en el qual la persona no se sent a gust amb aquest sentiment i pot dificultar el bon funcionament de la persona.

Els símptomes associats amb la timidesa poden arribar a ser d’allò més incòmodes. Hi ha persones, que a més de sentir ansietat intensa davant les situacions socials, poden tenir una sèrie de símptomes fisiològics com ruborizarse, sudoració freda sobretot a les mans i el front, tremolor en la veu o quequeig, o tremolor en les extremitats… Aquests símptomes afegeixen al sentiment de la timidesa el de vergonya.

El centre de psicologia i psiquiatria Psicòlegs Barcelona de Barcelona recomana:

Els psicòlegs especialistes en el tractament de la timidesa recomanen tècniques de relaxació, entrenament en habilitats socials, aprendre a rebutjar les idees irracionals i mostrar una conducta convincent. La situació ideal és l’equilibri i la flexibilitat per adaptar-se al moment i a l’entorn.

És important tenir en compte que les habilitats socials, com qualsevol altra habilitat humana, es poden aprendre i millorar i són una eina fonamental per a la superació de la timidesa.

En el nostre Centre de Psicologia i Psiquiatria a Barcelona rebràs atenció personalitzada i tractaments a la teva mesura per superar els problemes de timidesa.

Consultes i tractaments presencials a Barcelona (Argüelles) i Online.

Contacta’ns per demanar una primera consulta: 

Contacta’ns!