Categories
Sin categorizar

Psicologia positiva: una nova perspectiva en psicologia

Què és la psicologia positiva?

La psicologia positiva, una disciplina recent, té com a objectiu el desenvolupament i el benestar de les persones i de les organitzacions i no està directament orientat en l’alleujament de malestars de la salut mental.

Martin Seligman, psicòleg, escriptor americà, és, sense lloc a dubte, el pare de la psicologia positiva. Seligman va donar el primer pas cap a aquest nou enfocament en la ciència de la conducta i va definir a la psicologia positiva com l’estudi científic enfocat en les fortaleses i virtuts de l’ésser humà per potenciar el benestar de les persones, mentre prevé i redueix la incidència de psicopatologías.

Abans que existissin estudis científics aplicats a la psicologia positiva, la psicologia clínica ha estat centrada, sobretot, en les emocions negatives, les debilitats humanes, patologies de la salut mental i ha desenvolupat models d’intervenció eficaces per a molts d’aquests problemes psicològics, aspecte que ha incidit que la psicologia sigui identificada com psicopatología o psicoterapia (Strumpfer, 2004; Vera, 2006).

Pel que sembla, aquest enfocament patològic va estar influït per la Segona Guerra Mundial, època on la psicologia es va dedicar exclusivament al tractament dels trastorns mentals i alleujar el sofriment humà (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000). No obstant això, abans de la Segona Guerra Mundial, la psicologia tenia com a objectiu tractar trastorns mentals i millorar el benestar i la productivitat de les persones, desenvolupant el seu talent i la seva intel·ligència.

“La vida infringeix els mateixos contratemps i tragèdies en l’optimista com en el pessimista, però l’optimista les resisteix millor”
-Martin Seligman-

Quin és l’objectiu de la psicologia positiva?

A nivell clínic, un dels objectius de la psicologia positiva és canviar el marc d’intervenció cap al desenvolupament d’estratègies terapèutiques que afavoreixin l’experiència emocional positiva. Ens ajuda a enfortir aquells factors positius que permeten als individus, organitzacions i comunitats prosperar en la seva qualitat de vida i a prevenir les patologies que es deriven de condicions de vida adverses i per la presència d’emocions negatives com l’ansietat, la depressió, l’estrès  i la ira, entre uns altres. (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000).

Les persones que experimenten sentiments positius incrementen els seus patrons per actuar en certes situacions, mitjançant l’optimització dels propis recursos personals a nivell físic, psicològic i social (Fredrickson, 2001).

Al contrari, les persones que experimenten emocions negatives solen estrènyer el seu repertori conductual afectant als seus processos de pensament i acció.

D’acord amb l’anterior, les persones pessimistes presenten major deterioració en el seu estat de salut i benestar, mentre que l’orientació optimista s’associa amb resistència a la malaltia i resultats més favorables en l’avaluació de la seva salut (Peterson, Maier & Seligman, 1993).

Algun dels reptes en els propers anys serà estudiar i entendre com s’adopten aquestes fortaleses i virtuts en nens i joves, sent un element fonamental per a la prevenció dels trastorns de la salut mental.

Com plasmar verbalment les emocions positives en el temps

Segons els estudis científics de Seligman (2003), les emocions positives poden centrar-se en el futur, present o passat.

Pel que fa a les emocions positives en el futur podem pensar en l’optimisme, l’esperança, la fe i la confiança. Quan pensem en les emocions positives relacionades amb el present són l’alegria, la tranquil·litat, el plaer, l’entusiasme, l’eufòria i la més important l’anomenat “el deixar fluir”, o experiència òptima, que inclou felicitat, competència percebuda i interès essencial per l’activitat realitzada (Csikszentmihalyi, 1990). Les emocions positives del passat com la satisfacció, la realització personal, la complacencia, l’orgull i la serenitat. Aquestes tres aparences emocionals són diferents i no es troben necessàriament relacionats (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000).

Estratègies per potenciar les emocions positives

És important poder nomenar a les emocions positives i negatives per potenciar-les o afronta-les, i de vegades és necessari aclarir o reconèixer els nostres sentiments i pensaments per poder entendre el que ens ocorre o per descobrir les nostres habilitats i fortaleses per donar a la nostra vida una dimensió més positiva.

El prestar una adequada atenció a les nostres emocions, ens ajuda a gestionar-les per millorar el benestar i la qualitat de vida de nosaltres i els altres.

Per sort es pot aprendre a reconèixer les emocions i és possible treballar les emocions positives des de diferents punts de vista com la força del pensament, intel·ligència i autocontrol emocional, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *